interfan írta:Micsoda edzőzsenieink voltak.
Mancini, Pioli, De Boer, Strama, Gasperini, Ranieri, Zaccheroni.
Tényleg nem semmi...
Ezek vagyunk mi.

Mazzari hol maradt?

Valamikor én is így gondoltam, de ma már kicsit árnyaltabban látom. Fontos lehet az edző személye, de nem minden. Barcelona, igazi edzőzseni nélkül is képes volt sikert sikerre halmozni, ahogy pl. szerintem Zidane se. Sőt el tudom képzelni, hogy Allegri is itt lenne a listán, ha nálunk lett volna edző és nem amott (nem írom le hol). Abban egyezzünk, hogy nem igazán tudunk edzőt kinevezni, de mögöttes hátteret sem adunk nekik a kibontakozásra. Fenti edzőkből azért páran értek el karrierjük során megsüvegelendő dolgot, tehát nem teljesen kóklerek:
Mancini- olasz és angol bajnok
De Boer- holland bajnok
Ranieri- számtalan második hely, és ugye a tavalyi csoda
Zaccheroni- Milánnal bajnokság
De a Piolival a Lazios 3.hely, Gasp idei Atalantája, vagy a korábbi Genovája, Mazzari-féle Napoli is legalább egy dobogót érhetett volna.
Persze ezek feltételezések, de többségüknél nem is nagyon kaptak segítséget, max időt. Most például arra gondolok, hogy Gasp és Ranieri egy taktikás edző, és előbbinél nem is igazoltunk a három védős felálláshoz, utóbbinál pedig eladtuk és nem pótoltuk a 4-4-2 egyik kulcsemberét Mottát.
Egy edző tud erőn felül teljesíteni, és egy kisebb csapatból is kihozni a maximumot pl. Cholo, de több példa is mutatja, hogy gyakorlatilag szinte edző nélkül is tudni kellene győzni, ha a háttérben minden rendben van. Most úgy érzem, hogy általában nem jó neveket választottuk edzőnek (kivéve mikor év közben kellett váltanunk, akkor szerintem a legjobbat hoztuk ki a szitukból), de nem adtuk meg azt a hátteret feltétlenül, amivel sikeresek lehettek volna. Abban egyetértünk, hogy a fenti nevekből választana mondjuk jövőre a Milán vagy a Róma és még néhány jó igazolással sem feltételeznénk, hogy jövőre bajnokok lesznek, de egy masszív dobogón nem csodálkoznánk szerintem. Nálunk ez sem jön össze évek óta.
Én ennek jelenleg két okot látok:
1. Miután Moratti elzárta a pénzcsapot nem tudtunk olcsó, de jó játékosokat hozni. Most komolyan nézzünk rá kik voltak Strama alatt a keretünk tagjai... A gond az volt, hogy toldozgattunk, spóroljunk egy-egy játékoson, de kell vagy 8 a keretbe, mert senki sem válik be, ahelyett, hogy hoznánk 3-4-et, de az minőség.
2. Bizonytalansági-faktor. Ha egy edző zsinórban elszenved mondjuk három vereséget, már indul is a pletyka, ki is jöjjön, és ha ehhez hozzátesszük, hogy még azt sem lehetett tudni, hogy idővel jövőre ki lesz a tulajdonos... Thohir alatt kezdett megint erősödni a keret, de könyörgöm nonszensz, hogy utóbbi években folyamatosan változott a tulaj személye...
Én a kínaiak pénze, Oriali és a stabilitás miatt most bizakodó vagyok, mint oly sokszor az évek alatt...